Ärtsoppa

Beskrivning: 

Mitt alldeles egna ärtsopperecept som jag har provat mig fram till i olika varianter genom åren. Både billigt och gott. Om din familj likt min inte är så där jätteförtjusta i ärtsoppa så kan man alltid locka med pannkakor efteråt. Ärtsoppa är en av de äldsta maträtterna vi har i Sverige. Du kan läsa mer på Wikipedia om ärtsoppans historia.

Ingredienser: 
Gula ärtor 500g
Skuret fläsk 500g
Flässkorv 1 ring
Gul lök (Stor) 1st
Torkade Nejlikor 10 st
Morötter 2st
Grönsaksbuljong 1 tärning (för 6dl)
Vatten 1,5 - 2,0 liter
Timjan
Salt
Vitpeppar

Börja med att lägga ärtorna i blöt i ca 8 - 12 timmar. (Dom kan ligga upp till ett dygn iblöt beroende på hur du vill ha konsistensen på dem.) Fläskkorven kokar du förslagsvis i förväg. Spara spadet från kokningen och häll i soppan. Häll av vattnet från ärtorna och skölj dem i ett durkslag. Skala löken och stick i de torkade nejlikorna. Skala och skiva morötterna. Lägg ärtor, lök med nejlikor, morötter och buljongtärning i ca 1,5 liter vatten. Koka upp. Låt soppan sjuda i ca 1,5 timma. Därefter lägger du i korven och det strimlade fläsket. Krydda med timjan. Låt koka i ytterligare ca trettio minuter. Blir soppan för tjock så späder du med vatten under tiden den kokar. Smaka av med salt, en gnutta vitpeppar och eventuellt mer timjan. Servera !